ALLES | OVER | HOOP

Terugblik theater

Op 12 maart 2019 kwamen 850 rijks- en gemeenteambtenaren bij elkaar in een volle theaterzaal om de om de overheid van de toekomst te ontdekken. Deze avond was op alle fronten bijzonder. Doordat bezoekers elkaar konden uitnodigen, waren er mensen van alle lagen binnen de overheid en daarbuiten. Er was een uitgebreid voorprogramma om collega’s van andere ministeries en gemeenten te leren kennen. De theatershow zelf was een uniek samenspel van Nederlandse topartiesten, een verrassende mix van zang, dans, video, theater, muziek en magie.

Citaat van een bezoeker:

“Ik denk dat de ambtenaar van de toekomst meer moet worden geïnspireerd dan geïnstrueerd. Deze avond was daar een perfect voorbeeld van.”

Theaterprogramma Alles|Over|Hoop

Vlog met sfeerimpressie van de avond en interviews met bezoekers door Mina en Ismail. 

Citaat van een bezoeker:

“Ik heb genoten van de voorstelling en de ideeën die dit met zich meebracht. Ook was het een uitstekende gelegenheid om oude contacten bij andere ministeries weer eens aan te halen.”

De foto’s op deze pagina zijn genomen door Roos Petersen

Citaat van een bezoeker:

"Ik vond het een hele inspirerende avond. En ook confronterend omdat je toch steeds zoekt naar structuur, kernboodschap en betekenis. Terwijl dat niet in de situatie zit maar in wat je er zelf mee doet en hoe je open staat voor je omgeving. Het geeft mij hoop dat verandering toch mogelijk is!”


Dinsdagavond 12 maart togen zo’n 900 Rijksambtenaren (BuZa, EZK, IenW, Def, MinFin) en ambtenaren van de gemeente Den Haag naar het Zuiderstrandtheater voor de eenmalige en unieke voorstelling ‘Alles Over Hoop – de toekomst is hier!’ over innovatie en de overheid. De podiumkunsten als spiegel en katalysator voor een vernieuwende overheid. Onder regie van Karel de Rooij (‘Mini’).


Vooraf kregen de hongerige ambtenaren Hollandse winterkost voorgeschoteld. Mooi, als we de zware kost vooraf al krijgen, kan het enkel lichter worden. Het smaakte overigens prima.

Tevens waren op verschillende plekken in het prachtige theatergebouw ‘workshops’ ingericht om alvast thematisch op te warmen en met elkaar van gedachten te wisselen over zaken als ‘Hoe krijg ik een mammoet in beweging?’, ‘Fouten maken mag?’, ‘Zijn we allemaal bangeriken?’, ‘Disruptie – is er iets nieuws onder de zon?’ Tegelijkertijd liepen er veel mensen met vraagtekens rond: ‘Waarom eigenlijk deze avond? Wie heeft het georganiseerd? Wat kunnen we verwachten?


Presentator van de avond, Max Douw (liedjesschrijver, kleinkunstenaar), duidde meteen de ambigue titel van de voorstelling. Toekomst gaat over hoop hebben, maar soms moet er van alles overhoop om nieuwe keuzes te kunnen maken, om toekomstbestendig te kunnen zijn.

Neem nou Antonino Milazzo, de man die solo danste met een dozijn drones. Prachtig! Tijdens de dans vielen er enkele drones onbedoeld uit de lucht en de danser gebruikte die momenten meteen in zijn dans. Omgaan met teleurstellingen, je koers kunnen wijzigen als de omstandigheden dat vereisen en tegelijkertijd blijven staan, je identiteit bewaren.

De ‘collega’ van Binnenlandse Zaken, zangeres Francis van Broekhuizen, die een lezing leek in te zetten over innovatie, maar vrolijk grappend vervolgens koerste op de boodschap om vooral meer te zingen, want dat gooit de boel zo lekker los. Waarna zij prompt zelf in een aria uitbarstte …

De poëtische, luchtacrobatische dans van Kami-Lynne de Bruin en Tarek Rammo (TKCIRCUS) …

De gevoelsvolle liedjes van Max Douw.

De goochelaar Dan LeFay, die ons met verbeelding liet zien dat we zelf de toekomst kunnen bedenken en verwezenlijken.

De geweldige improvisaties van acteurs Carly en Fabian in ‘De vloer op’. Wat nou als je niet alles dichtkit met regeltjes en notities, maar ook ruimte laat voor spontaniteit? Durf! Doodeng natuurlijk in ambtenarenland, maar zeer krachtig en vol humor gebracht. Alles in het hier en nu.

De robotman, Niek Boes, die met eigen stemgeluid elk denkbaar geluid kan nabootsen, van een klapperend zeil op een bootje, tot de JSF srikefighter.

Pieternel Berkers en Renée Bekkers (TOEAC), die meer muziek halen uit hun accordeons dan waarvoor het instrument ooit was bedacht.

Cineaste Tiva Pam had interviews met collega’s van de vijf deelnemende departementen en de gemeente Den Haag fraai gekaderd en omgeven door geluiden en beelden van de Noordzee.

En de grande finale met de regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers. Wie op dit punt nog niet om was, heeft een hart van steen.


De kracht van de avond zat in de verrassing, in de samenkomst van zoveel ambtenaren, mensen die de publieke zaak toegedaan zijn, in het programma dat zo gelaagd was en uit de breedte van de podiumkunsten was samengesteld, in de kracht van de verbeelding van het gezamenlijke doel, in de artisticiteit, het spelplezier, de kwaliteit, de schoonheid …

Laat degenen die erbij waren collega’s vanuit die ervaring bijpraten. En begin eens een teamoverleg met een lied, zoals hier en daar al is ingezet. Of een ontregelende uitspraak.

Blijft er nog één vraag over: volgend jaar weer?


Recensie Anne-Tjerk Mante (MinFin)

Luister de muziek terug van de act met drones

Op deze muziek van SYML (Fear of the Water) danste choreograaf David Middendorp met drones die samensmelten in een betoverende wereld.

Citaat bezoeker:

“De enorme opkomst laat zien hoeveel behoefte er is aan dit soort inspiratie. De geweldige diversiteit in het programma laat zien de vele mooie gezichten die de toekomst kan hebben. Ik hoop dat er uitgebreide follow-up komt van dit initiatief.”

Wil je op de hoogte blijven van de vervolgactiviteiten binnen de Alles|Over|Hoop beweging? 

Op de hoogte blijven?